“Objectief selecteren leidt vaak sneller tot een match”

09-06-2022
1013 keer bekeken 0 reacties

Samenwerking. Dat is volgens Noor Ribbers en Meinke Hofman van Randstad Groep Nederland dé sleutel tot succes bij objectief selecteren. “Objectieve selectie is echt iets wat je samen doet.”

Een kleine drie jaar geleden is Randstad Groep Nederland met objectief selecteren gestart, met als belangrijkste doel iedere kandidaat zich welkom te laten voelen. “Alleen al voor onze eigen medewerkers hebben we dagelijks gemiddeld zo’n 300 vacatures openstaan,” zegt Meinke Hofman (Lead Talent Acquisition), “we wilden graag dat iedereen zich aangesproken voelt om te reageren.”

Klein begonnen met gestructureerd interviewen

Vanuit de ‘change’-gedachte is Randstad Groep Nederland klein begonnen met objectief selecteren in het algemeen, en gestructureerd interviewen in het bijzonder. Ribbers (HR Learning Specialist): “Heel bewust hebben we daarbij gekozen voor maar één functieprofiel – de rol van planner – bij een van onze bedrijfsonderdelen, Tempo-Team. We hebben voor dat profiel heldere competenties uitgeschreven en scoringsformulieren opgesteld.” Dit experiment op kleine schaal beviel zo goed dat Randstad Groep Nederland op het punt staat te beginnen met de volgende stap. “We zijn ervan overtuigd dat objectief selecteren ons verder gaat brengen. Daarom gaan we nu verder met een grotere doelgroep: de intercedenten van Randstad.”

Met competenties werken maakt selectie concreet en transparant

Wat hen de overtuiging gaf dat objectief selecteren werkt? Niet alleen de reacties van kandidaten, die aangaven een prettig gevoel over te houden aan de gelijke behandeling. Maar ook de snelheid en helderheid van het selectieproces. Ribbers: “We ontwikkelden in die eerste pilot een gezamenlijke taal. Er ontstond duidelijkheid over wie we precies zochten. Tot dan toe was dat soms best vaag en abstract. Door met competenties te werken, is het allemaal veel concreter en transparanter, ook richting kandidaten.”

Dat heeft ook mogelijke gevolgen voor de match die ontstaat. “Je kunt op deze manier kandidaten aannemen die je in eerste instantie minder passend vond”, zegt Hofman. “Objectief selecteren leidt vaak ook nog eens sneller tot een match. Omdat er bij alle betrokkenen dezelfde verwachtingen zijn door de gezamenlijke, objectieve taal die ze spreken. Vooraf is er duidelijkheid over wie we precies zoeken, dat voorkomt veel discussie achteraf.”

Ervaringen en lessen delen om impact te maken

Bij de volgende stap maakt Randstad Groep Nederland graag gebruik van de lessen die ze uit de pilot bij Tempo-Team hebben getrokken. Ribbers: “Bij Talent Acquisition kunnen we onderling nog beter samenwerken. Als we verandering willen doorvoeren, moeten we vaker de dialoog met elkaar aangaan. Ervaringen en lessen delen. Zodat objectief selecteren niet zomaar een instrument is, maar echt iets waarmee we impact kunnen maken.”

Zoek de samenwerking met andere bedrijven

Dit alles maakt objectieve selectie volgens Hofman wel een onderwerp dat tijd vergt. “Het is niet iets wat je vandaag of morgen even realiseert.” Want Ribbers en Hofman zijn het erover eens, objectieve selectie is echt iets wat je samen doet. Recruiters samen, recruiters en hiring managers samen, maar ook: organisaties samen. “We hebben er zelf veel aan gehad om met andere bedrijven op te trekken. Leren van elkaars ervaringen, elkaar scherp houden, enzovoort. We kunnen het elke beginnende organisatie aanraden, zoek de samenwerking met andere bedrijven!”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen